סוכת פלאים / בולקלך

וכולם תוקעים יתד. סדינים לבנים מבד עבה עם דוגמת פרחים עדינה מומרים בסקוץ' וחלונות מרשת דקה. ילדות של שרשראות מגזרי עיתונים ואצבע עם דבק פלסטי וסימני דיו, קישוטים שנהרסו עם היורה. הצהרנו שנישן בסוכה כל הלילה ובבוקר התעוררנו במיטה.

וגם לארעיות חוקים משלה. צריכה להיות מוצלת יותר מחשופה, אדם מהווה מחיצה כשרה, אין גבול במספר הפריצות בדפנות, פתחים וחלונות. גם על גב הגמל כדאי שתהיה מקושטת כדי להרשים אורחים. ומי שמרגיש לא בנח שיקום, יחזור אל הקבוע. אבל אפילו הארעיות צריכה להיות עמידה ברוח מצויה.

האמריקאים אוכלים טוסט עם בננות מקורמלות וחמאת בוטנים ביום ההולדת של אלביס. האושר נמצא בהרגלים הלא מחייבים, בטוסט של פעם בשנה ובבתי בד מקושטים בחוסר טעם עם מחויבות לשבעת ימים. הקבוע מניח את הדעת, המשתנים מעוררים אותה. דרושה סוכת פלאים שאוכל להעביר בה חיים שלמים.

שבתות וחגים, בחודש תשרי היחסים ביניהם הופכים קריטיים. כולם מחכים לראות על איזה ימים נפלו השנה החגים. עבורי לא תמיד מדובר בתקופה קלה, אבל אני מסתכלת על חצי הכוס המלאה, על הרוטב הסמיך שנשאר בצלחת וטובלת בו חלה. יום לפני ערב החג, בערב החג, בחג, בחמישי, בשישי ובשבת; תמיד יש בבית חלה טרייה. תענוג.

אחד המתכונים הקלילים, אפשר לאפות ממנו חלות או לחמניות מתוקות ומלוחות. מגוונים בצורת הקליעה, בתוספות ובסוגי השמנים. אני אוהבת במיוחד את הבולקעלך, כדורים של בצק שמתחברים יחד לחלה עגולה באפייה (כמו בתמונה).

הכמות במתכון מספיקה לשתי תבניות עגולות בקוטר 24 ס"מ.

בולקלך

500 גרם קמח לחם (קשה)

25 גרם שמרים יבשים*

2 כפות סוכר

כף מלח

כוס מים פושרים

½ כוס שמן זית**

2 ביצים

½ כוס שומשום + מעט שומשום לקישוט***

מערבבים את כל החומרים בקערת המיקסר ולשים באמצעות וו הלישה 10 דקות.

מעבירים לקערה מעט משומנת, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים להכפלת הנפח.

מקמחים את משטח העבודה בנדיבות, מעבירים אליו את הבצק (רך מאוד), מקמחים מעט ולשים ביד כדקה עד לקבלת בצק נח לעבודה. במידת הצורך מוסיפים מעט קמח.

יוצרים מהבצק כ-24 כדורים בגודל שווה. אני מעדיפה שקילה של הכדורים ובכל פעם בוחרת משקל שונה, תלוי בגובה הרצוי של החלה, בדר"כ 40 גרם.

מעבירים את הכדורים לתבנית עגולה מרופדת בתחתית ובדופן בנייר אפייה. מניחים את הכדורים עם רווחים ביניהם, שיהיה להם מקום לתפוח.

מתפיחים שוב להכפלת הנפח.

כרבע שעה לפני סיום ההתפחה מחממים את התנור ל-175 מעלות.

מברישים את הבולקלך בביצה טרופה ומקשטים בשומשום.

אופים 30 דקות, מוציאים מהתנור ומצננים על הכיריים או על רשת.

*אם מעדיפים שמרים טריים, משתמשים בחצי כמות שמרים, 13 גרם, ומוסיפים את הסוכר והמלח לקראת סיום הלישה.

**שמן הזית מעניק טעם מיוחד לבצק, אבל אפשר להחליף אותו בכל שמן צמחי אחר או ב-120 גרם חמאה מומסת. במידה ומשתמשים בחמאה, ומדובר במאפה חלבי, מומלץ להמיר את כוס המים בכוס חלב פושר. אפשר להמיר את שמן הזית ב– ¼ כוס שמן בעל טעם ניטרלי יחד עם ¼ כוס שמן בוטנים או אגוזים.

***את השומשום בתוך הבצק אפשר להמיר בפרג או במיני אגוזים לטעמכם האישי. אפשר להוסיף זעתר או דואה. אפשר לקשט בגרעיני חמנייה או דלעת, בפרג, צנוברים, שקדים או אגוזים וכל מה שאוהבים.

אם רוצים אפשר להכפיל את כמות הסוכר בבצק ולהוריד את המלח, להוסיף צימוקים מושרים במים, מעט דבש או סילאן, לתבל את הבצק בקינמון ווניל ולאפות בולקלך מתוקים.

כמובן שאת הבולקלך מגישים עם הכל, אבל אני אוהבת במיוחד להכין קערה קטנה עם זעתר או דואה, לצקת עליהם שמן זית ולטבול. התוספת הקטנה הזאת מתאימה לארוחה חלבית או בשרית ותוסיף טעם לכל מנה.

מודעות פרסומת

8 מחשבות על “סוכת פלאים / בולקלך

  1. כתוב מקסים, נראה מעולה. העלה לי געגועים לחגים בקיבוץ כשהייתי ילדה, למגזרות נייר צבעוניות, שרשראות כותנה וחרובים לקישוט הסוכה, ואצבעות טבולות בדבק פלסטי… בתור ילדה לא תמיד נהניתי מזה (לא כ"כ אהבתי להתלכלך בדבק…) אבל הכתיבה שלך הזכירה את האווירה המיוחדת הזו של תשרי, בין החגים, השבתות והגשם הראשון… ויצרה געגוע שלא ידעתי שקיים… חג שמח!

  2. איזה בלוג מקסים
    רק עכשיו גיליתי:)
    לדעתי יש בלבול עם כמויות שמרים טרי ויבש
    על 500 גרם קמח 25 גרם שמרים טריים או 8 יבש

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s